Ти си тук: Начало // Kрасота // 105 г. от откриването на най-големия диамант в света

105 г. от откриването на най-големия диамант в света

В мина близо до Претория в Южна Африка точно преди 105 г. Фредерик Уелс открива най-големия диамант в света Кълинан (Cullinan).

„Голямата звезда на Африка“, което означава името на нешлифования диамант е оценен над 3100 карата с тегло 622 грама. От този най-голям диамант са направени 9 големи брилянта и 96 малки скъпоцени камъни. Най-големият от тях, 530 каратната сълза е собственост на британската кралица Елизабет II. Този диамант от години украсява британската корона, останалите също се намират в кралското семейство.
Шлифоването на скъпоцения камък започва на 3 март 1908 г. и пордължава 8 месеца. Когато Уелс открива диаманта, смята че той му е подхвърлен като шега от сътрудниците в мината. След като се анализира става ясно, че става въпрос за откритието на диаманд, който е от 3106,75 карата (621,35 грама). Наименованието Кълинан получава от собственика на мината Томас Кълинан, който отваря мината през 1902 г.
От край време диамантите са известни на хората и най-големите находища са били в Индия, където експлоатацията е била извършвана чрез изплакване на наноси. През 1871 г. в Южна Африка край Къмберли е открито първото находище на диаманти. Днес дълбочината на диамантените мини стига до хиляда метра.
В период на икономическа криза търговците смятат диамантите за сигурна инвестиция. Въпреки това те не гарантират печалба. Това потвърждава и израелският милиардер от руски произход Лев Левиев, който е най-големият конкурент на южноафриканския диамантен концерн De Beers. Той обмисля да продаде руските си фабрики за обработване на диаманти за да може да погаси заемите си взети от четири израелски банки. Най-големият шлифован диамант в света е Golden Jubilee, от 546 карата. Той украсява короната на тайландския крал. /http://news.v2.bgnes.com/категория: Kрасота Етикети: ,Copyright © 2011 fashionbg.info. Съдържанието на fashionbg.info и технологиите използвани в него са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие, посочване на източника и добавяне на реален линк към http:// fashionbg.info. В сайта е използвана информация и от други източници.
| Контакти | За реклама |