Ти си тук: Начало // Новини // Бъдете леко дебели, за да бъдете здрави

Бъдете леко дебели, за да бъдете здрави

Едрите ханш и бедра са полезни за здравето, защото пазят от заболявания на сърцето и метаболизма, твърдят британски учени, цитирани от Би Би Си и БТА.

Тлъстините в ханша попиват вредните мастни киселини и съдържат противовъзпалително вещество, което пази артериите от запушване. Масивните задни части са за предпочитане пред тлъстините в областта на талията, които не осигуряват подобна защита, заяви екип от Оксфордския университет, ръководен от д-р Константинос Манолопулос.

В бъдеще медиците може да се стремят да увеличават мазнините в хълбоците и да препоръчват начини за преразпределяне на тлъстините към ханша, за да пазят от сърдечносъдови и метаболитни заболявания като диабет.

Специалистите казват, че прекалено малкото количество мазнини в областта на хълбоците може да доведе до сериозни нарушения в обмяната на веществата.

Предишни изследвания са показали, че мазнините около бедрата и задните части изгарят по-бавно, отколкото коремните тлъстини, но пък произвеждат повече от полезния хормон адипонектин. Той защитава артериите, контролира захарта и изгарянето на мазнините.

За разлика от мазнините в задните части коремните тлъстини повишават риска от диабет и сърдечни заболявания, пишат учените в International Journal of Obesity. БТА


Copyright © 2011 fashionbg.info. Съдържанието на fashionbg.info и технологиите използвани в него са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие, посочване на източника и добавяне на реален линк към http:// fashionbg.info. В сайта е използвана информация и от други източници.
| Контакти | За реклама |