Ти си тук: Начало // Мода,Новини // „Майсторът на сините дънки“

„Майсторът на сините дънки“

Експозиция от картини на неизвестен италиански майстор бе представена тази седмица в изложбения център Galerie Canesso в Париж. Изкуствоведите са кръстили художника „майсторът на сините дънки“ за изображенията на бедняци в дрехи, ушити от тъкан, силно напомняща дънковата.
На едно от платната е изобразена жена в дънкова пола, която шие дрехи. На втората – момче с яке от тъмно-син цвят, през цепките на което се вижда светла подплата, напомняща по нещо на съвременните дънки. На третата картина художникът е изобразил бедно момиче с дънкова рокля. Изкуствоведите смятат, че откритите картини са създадени в околностите на Венеция. Забавно е да се смята, че дънките вече са съществували през 1655 г., коментира дизайнерът Франсоа Жирбо. Първото споменаване на дънковия плат в солидните писмени източници датира от средата на ХVІІІ век, но патентът за производството на „работнически комбинезон без презрамки с джоб за нож, пари и часовник“ е даден след повече от сто години на 20 май 1873 г. Именно тази дата се смята за официален рожден ден на дънките. Много е вероятно това откритие да накара историци и изкуствоведи да пренапишат историята на модата. /http://news.v2.bgnes.com/


Copyright © 2011 fashionbg.info. Съдържанието на fashionbg.info и технологиите използвани в него са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие, посочване на източника и добавяне на реален линк към http:// fashionbg.info. В сайта е използвана информация и от други източници.
| Контакти | За реклама |