Ти си тук: Начало // Kрасота // Татуировката няма нужда да е за цял живот

Татуировката няма нужда да е за цял живот

Доскоро татуировката се считаше за постоянна форма  на украса на тялото, която никога не може да се премахне, или, ако се премахнат, остават грозни петна по кожата.

Сега обаче са измислени нови методи, които избягват обелването на оцветената част от кожата или обгарянето на епидермиса с киселина. Всеки човек, които някога се е подвел по модата и прибързано си е направил татуировка, днес може да си отдъхне и да си я махне. Нека, обаче никой не си мисли, че премахването става толкова лесно и бързо, колкото и правенето й.

татуировка, кожа, колаген, мастило

Напротив, махането е продължителен и болезнен процес, които освен това струва доста повече от самото й правене. Затова, преди да си направите татуировка, трябва добре да помислите дали смятате да я носите през целия си живот, или някой ден тя ще ви омръзне и ще искате да я махнете.

Колкото и странно да изглежда, професионално направените татуировки се махат много по – трудно от любителските. Това, се дължи на факта, че професионалистите полагат мастилото по – дълбоко, като в същото време използват по – добри игли и по – качествени бои.

Обработването на кожата с лазарен лъч не е от вчера. То се използва от пластичните хирурзи, от онколозите, и от други специалисти, а по настоящем се счита за най – напредничавата технология за премахване на татуировки. Доскоро използваните техники бяха едва ли не последното средство да се отървеш от нежеланата татуировка и повечето от тях имаха странични ефекти като обезцветяване на кожата и белези, а да не говорим колко болезнени са те.

татуировка, кожа, колаген, мастило

За  да разберем как се извършва процесът на премахване на татуировката, най – напред трябва да си дадем сметка за това, как именно мастилото се фиксира в кожата. Щом в кожата се инжектира мастило, тялото реагира срещу това чуждо тяло, но не успява да изхвърли всичко. За това, клетките произвеждат един белтък,  наречен колаген, и изолират чуждото тяло със слой от този белтък. Лазерния лъч бомбардира молекулите на колагена, като ги разрушава, и осигурява на тялото достъп до оставащия пигмент, който след това се изхвърля или през кожата, или по вътрешен път.

Едновременно с това лазерния лъч нарушава структурата на мастилото, така че то избледнява. При всички положения обаче, трябва да се има в предвид, че  не е възможно целия оставащ пигмент да се разруши и отстрани.

татуировка, кожа, колаген, мастило

Важно е да споменем, че не всички цветове могат да бъдат премахнати със светлинен лъч. Зеленото, особено флуоресциращото, например е много устойчиво и за него е необходима комбинация от последователно „приложени“ светлинни лъчи, като до сега все още не е постигнат задоволителен резултат в премахването на именно този цвят.

Нека в заключение добавим, че тази технология не дава възможност за премахването на белези от предишни опити за заличаването на татуировки. Тя може да отстрани  оставащата част от татуировката, но белега ще остане. Освен това, както сами сте разбрали, машините са доста скъпички.

Автор: Ани Минева


Copyright © 2011 fashionbg.info. Съдържанието на fashionbg.info и технологиите използвани в него са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие, посочване на източника и добавяне на реален линк към http:// fashionbg.info. В сайта е използвана информация и от други източници.
| Контакти | За реклама |